Tips om je laptop batterij langer mee te laten gaan

Een laptop geeft vrijheid. Je kan overal werken. Je hebt geen stopctact nodig toch?

Maar net als met en je mobiel en een electrisch auto kan je  met je laptop laadstress krijgen.

Werk je net lekker, zie je dat je batterij bijna leeg is. Ook wil niemand tijdens een cruciale vergadering of presentatie met een lege batterij komen te zitten.

Heb je net je lader vergeten of is er geen stopcontact die je kan gebruiken. pfff

Maar er is veel mogelijk om langer met je batterij te doen

Maar met een beetje kennis kun je de levensduur van je laptopbatterij verlengen en hem jarenlang optimaal laten werken.

Het begrijpen van je batterij is essentieel. De meeste laptops zijn tegenwoordig afhankelijk van lithium-ionbatterijen, die een eindig aantal oplaadcycli hebben. Een laadcyclus staat gelijk aan een volledige ontlading van 0% tot 100%, en elke cyclus vermindert de capaciteit van de batterij.

De Gouden regel?

Vermijd volledige ontlading waar mogelijk… wat betekent dat je de batterij niet volledig leeg laat raken.

Laten we eens kijken naar de energie-instellingen van je laptop om je batterijvoorkeuren aan te passen. De slaapstand is je vriend: deze wordt ingeschakeld voordat je batterij het dieptepunt bereikt. En vergeet niet de Battery Saver-modus te activeren, een uitkomst om energie te besparen.

Vervolgens is het tijd om op te ruimen. Sluit achtergrondapps en zeg vaarwel tegen onnodig stroomverbruik. Schakel Wi-Fi en Bluetooth uit wanneer ze niet in gebruik zijn en dim de helderheid van het scherm om energie te besparen.

Laadetiquette

Maar hoe zit het met de laadetiquette? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zal het aangesloten houden van je laptop je batterij niet beschadigen – moderne apparaten zijn slimmer dan je denkt. Blijf uit de buurt van extreme temperaturen en laat je batterij nooit onder de 20% zakken als je er iets aan kunt doen.

Als je jouw laptop iets langer dan normaal wilt opbergen, berg hem dan op met een lading van ongeveer 50%. En als je ooit twijfelt, bieden sommige batterij-apps realtime inzicht in de status van je batterij.

Blijf ten slotte te PC updaten ( niet alleen goed voor de batterij ).  Nieuwe patches en upgrades kunnen de prestaties optimaliseren en het energieverbruik minimaliseren, waardoor je batterij een langer leven krijgt.

Helaas gaan batterijen niet oneindig mee. Soms minder lang dan de levensduur van je laptop zelf. Dat weten de leveranciers ook. Vaak valt juist de batterij na 1 jaar buiten de garantie.

Er zijn twee simpele symptomen die aangeven dat je laptopbatterij op is:

  1. Je laptop is al heel snel leeg als deze niet aan de oplader zit.
  2. Je laptop zet een beetje uit. Batterijen kunnen gaan zwellen.

Dat is de reden dat je onderkant van je laptop ineens los lijkt te raken en een beetje bol aanvoelt ( nee, je laptop laptop is niet zwanger).

Als het fout gaat zijn er maar drie oplossingen:

  1. Laptop altijd aan de lader houden. ( geen oplossing als je een zwelling ziet)
  2. Nieuwe laptop ( soms een beetje een verspilling van een verder nog goede laptop
  3. Batterij vervangen

Dat laatste klinkt makkelijker dan het in de praktijk is. Tegenwoordig moet je de laptop openmaken om de batterij te vervangen. Even een klusje waar je wel moet weten je moet doen en waar je speciale schroevendraaiers voor nodig hebt.

Via de leverancier is vervangen wel het mogelijk. Maar de kosten zijn vaak zo hoog dat het al snel loont om een nieuwe laptop te kopen als deze meer dan 3 jaar oud is.

Er zijn wel gespecialiseerde bedrijven die het kunnen doen. Even op google zoeken.

Als Radix doen we het regelmatig voor onze beheer klanten. Het is geen service die we los aanbieden. Helaas.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment